30. maijā Mārupes Valsts ģimnāzijā tika īstenotas 3 vietējās darbnīcas.

Aktivitāte tika izstrādāta, lai nodrošinātu dalībniekus ar nepieciešamajiem rīkiem un ieskatiem, lai pieņemtu pārdomātus lēmumus par sociālo mediju platformu izmantošanu, vienlaikus uzsverot digitālās pratības un kiberdrošības nozīmi, kā arī lai veicinātu izpratni par iespējamiem riskiem un veicinātu diskusijas starp jauniesiem par šīm tēmām.

Darbnīcu laikā tika apskatītas vairākas svarīgas tēmas:

  1. Digitālie rīki

Mūsdienu pasaulē digitālajiem rīkiem ir būtiska nozīme, nodrošinot efektīvu saziņu, uzlabojot produktivitāti un ietekmējot sociālo mijiedarbību. Saziņas rīki, piemēram, e-pasts, tūlītējā ziņojumapmaiņa un videokonferences, veicina ātru un netraucētu savienojumu izveidi starp personām un organizācijām visā pasaulē. Produktivitātes rīki, piemēram, tekstapstrādes programmas, izklājlapas un projektu pārvaldības programmatūra, racionalizē darba procesus un uzlabo sadarbību. Sociālo mediju platformas būtiski ietekmē sabiedrību, piedāvājot platformas informācijas apmaiņai, saziņai ar citiem un sabiedriskā diskursa ietekmēšanai. Tomēr līdzās priekšrocībām digitālie rīki rada arī riskus. Privātuma pārkāpumi, kiberuzbrukumi un dezinformācijas izplatīšana ir potenciāls apdraudējums. Lietotājiem ir svarīgi apzināties šos riskus un veikt atbilstošus pasākumus, lai sevi aizsargātu.

2. Kiberdrošība:
Kiberdrošības draudi ir pikšķerēšanas uzbrukumi, kad uzbrucēji maldina personas, lai atklātu sensitīvu informāciju, kā arī ļaunprātīga programmatūra un izspiedējprogrammatūra, kas var kaitēt vai šifrēt datus. Sociālās inženierijas metodes manipulē ar cilvēka uzvedību, lai iegūtu nesankcionētu piekļuvi. Lai nodrošinātu kiberdrošību, personām ir jāizveido un jāpārvalda spēcīgas paroles, jāiespējo divu faktoru autentifikācija, regulāri jāatjaunina programmatūra, jāpraktizē drošas pārlūkošanas paradumi, kā arī regulāri jādublē un jāšifrē savi dati.

3. Viltus ziņas:
Sociālie mediji un algoritmi veicina viltus ziņu izplatību, pastiprinot sensacionālu saturu. Var iemācīties identificēt un novērtēt viltus ziņas, izmantojot faktu pārbaudes metodes, paļaujoties uz uzticamiem avotiem, pielietojot kritisko domāšanu, atpazīstot neobjektivitāti un izvairoties no klikšķēsmas virsrakstiem. Atbildīga dalīšanās un aktīva viltus ziņu apkarošana ir ļoti svarīga precīzas informācijas veicināšanai.

4. Loģiskas kļūdas:
Loģiskās kļūdas ir kļūdas argumentācijā, kas var kavēt kritisko domāšanu. Aktivitāšu dalībnieki iesaistījās interaktīvos vingrinājumos, lai identificētu kļūdas un izprastu to ietekmi uz lēmumu pieņemšanu un publisko diskursu.

Aktivitāšu laikā jaunieši aktīvi piedalījās konstruktīvās sarunās par šīm tēmām, kas rezultējās vērtīgās atziņās

#Browseyoureducation #medialiteracy #medijpratība #latvijasjaunieši

Share this
Categories: info

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

en_GBEN